Suoraan sisltn

Tulisijat

Tulisijan rakentamista suunniteltaessa on olellista miettiä jo etukäteen mihin käyttöön tulisija tulee: kesämökille, peruslämmönlähteeksi tai ruoan valmistukseen. Heti suunnittelun alkuvaiheessa on syytä ottaa yhteyttä tulisijan tekijään, jotta kokonaisuudesta tulee toiveiden mukainen ulkonäöltään ja tietysti toiminnaltaan. Ulkonäkö ja sopivuus käytettyyn tilaan ovat tärkeitä seikkoja, koska tulisija on yleensä paikassaan pitkään ja sitä on vaikea vaihtaa.

On olemassa monenlaisia tulisijoja eri tarkoituksiin. Varaavat takat tehdään erityisesti lämmönlähteeksi. Lasiluukuin varustettuna niillä saadaan myös lämmintä tunnelmaa lämmitettävään tilaan. Avotakka on näyttävä ja mainio tunnelman antaja mutta peruslämmönlähteenä vaatimaton. Avotakka rakennetaan tänäpäivänä melko harvoin. On olemassa monikäyttöisiä takka - uuni -yhdistelmiä, jotka monesti voivat olla pieneen tilaan kohtuullinen kompromissi. Takka - leivinuuni -yhdistelmän käyttöominaisuudet eivät vastaa erillisen takan ja leivinuunin ominaisuuksia. Leivinuuni on hyvä lämmönlähde. Varsinkin talven kylminä pakkaspäivinä kerran lämmitetty leivinuuni lämmittää jopa useita päiviä ja samanaikaisesti se on mitä mainioin paikka ruoan valmistukseen. Sen poltto-ominaisuudet, kuten veto ja puhdas palaminen, eivät yllä kuitenkaan lämmitykseen tarkoitetun uunin tasolle.

Takkoja sekä uuneja valmistetaan erilaisista materiaaleista. Monesti aika pientä huomiota on kiinnitetty sellaiseen tosiseikkaan, että lämmönvarauskyky on suoraan suhteessa tulisijan massaan. Vanhojen perinteiden mukaan tehdyissä tulisijoissa massa saattaa olla jopa kaksinkertainen moniin valmis-uuneihin verrattuna. Kuorirakenne ja perinteinen runkorakenne eroavat lämmön luovutuksen nopeudessa. Joitakin tulisijoja markkinoidaan suurella lämmönjohtavuudella. Se on hyvä ominaisuus tiloissa, jotka pitää lämmittää nopeasti. Toisaalta, jos nopeus on tärkeää, kaikkein paras uuni tällaisiin tiloihin on valurautakamiina. Valurautakamiina tosin jäähtyykin nopeasti. Nykyisin käytetään paljon kuorirakennetta, jossa tulisijan ulkomuoto mukailee perinteistä runkorakennetta. Runkorakenteen ympärille on asennettu tyypillisesti n. 10 mm mineraalivillaa hidastamaan lämmönluovutusta. Villan ulkopuolelle on muurattu 85 millin tiilestä erillinen kuori. Tällä rakenteella ja suurella massalla saavutetaan ihanteellinen lämmönvarauskyky. Tulisija voi luovuttaa tasaisesti lämpöä jopa kahden vuorokauden ajan. Ahtaassa tilassa kuori voidaan jättää pois. Tällöin tulisijan massa on valmistulisijaa suurempi, mutta paksumman rungon johdosta ratkaisun pintalämpötila ei nouse liian suureksi.

Motti.fi suosii suomalaisesta tiilestä tehtyä varaavaa takkaa. Meille on takat tehneet TIILERIn miehet ja tulevat tekemään seuraavatkin ( Tiileri takat ). Se lämpiää joutuisasti ja ennenkaikkea siitä riittää mukavaa tasaista lämpöä pitkäksi aikaa. Vähäisen polttopuun kulutuksen vuoksi TIILERI-takka ei ole polttopuukauppiaan unelma, mutta se voi olla toiselle käyttäjälle vaan hyve.

Savuhormi eli piippu on tulisijojen esteettisyyden ja toimivuuden kannalta tärkeä osa kokonaisuutta. Avarassa tilassa savuhormia on vaikea saada huomaamattomaksi ja sen vuoksi ulkonäkö seikat on syytä huomioida. Tulisijan toimivuuden kannalta savuhormin oikea mitoitus on tärkeää. Tulisijan suunnitteluvaiheessa muurarille on hyvä esittää savuhorminkin osalta esteettiset toiveet ja samalla hän laskee tulisijalle suurimman mahdollisen suuaukon, jotta tulisijan veto pysyy riittävänä.

Haku »

Motti.fi »

* * *

Sivua pivitetty viimeksi: Torstaina 12.12.2019 kello 14:27