Suoraan sisltn

Polttopuiden määrä

blogi

Muuntokertoimien havainne. Lähde: MOTIVA Oy

Polttopuiden mittayksiköistä

Polttopuiden määrät ilmoitetaan kuutiometreinä tai motteina. Pilkkeitä eli klapeja ostetaan ja myydään yleensä irto- (i-m3) tai pinokuutiometreinä (p-m3), joissa on mukana myös ilmaa. Mittayksikköjen vertailun vuoksi esillä on myös kiintokuutiometri (m3) muuntokerrointaulukossa. Yksi pinokuutiometri (p-m3) tarkoittaa kehysmitoiltaan 1 m3 polttopuupinoa (eli esim. pinoa, jonka mitat (korkeus, leveys ja syvyys) ovat kaikki 1 metrin(m)). Yksi kiintokuutiometri (m3) on kuin täyttä puuta oleva kuutio, jonka kaikki sivut ovat metrin mittaisia. Yksi irtokuutiometri (i-m3) on kuin laatikko (jonka mitat ovat kaikki 1 m), jossa puut ovat sekaisin. Mittayksikköjen välillä käytetään seuraavia keskimääräisiä muuntokertoimia: Yksi kiintokuutiometri vastaa keskimäärin 1,5 pinokuutiometriä ja 2,5 irtokuutiometriä. Yksi pinokuutiometri vastaa keskimäärin 1,67 irtokuutiometriä ja 0,67 kiintokuutiometriä. Yksi irtokuutiometri vastaa keskimäärin 0,4 kiintokuutiometriä ja 0,6 pinokuutiometriä.

Keskimääräiset muuntokertoimet taulukkona:
Irtokuutiometri (i-m3) Pinokuutiometri (p-m3) Kiintokuutiometri (m3)
1 0.62 0.40
1.67 1 0.67
2.5 1.54 1

Polttopuiden laatu

Kosteus

Myytävän polttopuun kosteuden määrityksessä on käytössä perinteinen määritystapa sekä mittalaitteeseen perustuva mittaus. Perinteisesti polttopuun kosteuden määrityksessä on 2 vaihtoehtoa: a) kuivaa (kesän yli kuivunutta, jolloin kosteus on alle 25 %) tai b) tuoretta/märkää (puuta ei vielä ole kuivatettu, esim. talvella myydään viime syksynä kaadettua polttopuuta, jolloin kosteus on yli 25 %). Mittalaitteeseen perustuva puun kosteuden mittaus tapahtuu asikkaan luona kannettavalla mittalaitteella.

Muut mitat

Erimittaiset pilkkeet takkoihin ja keskuslämmityskattiloihin Pituudeltaan 25-33 cm:n pilkkeet sopivat takkoihin ja uuneihin, 50 cm:n pilkkeet leivinuuneihin ja keskuslämmityskattiloihin. Pilkotun pilkkeen vähimmäispaksuudeksi suositellaan 4 cm ja enimmäispaksuudeksi 10-15 cm.

Haku »

Motti.fi »

* * *

Sivua pivitetty viimeksi: Torstaina 12.12.2019 kello 14:27